Jaká je úroda pro rok 2025

Jaká je úroda pro rok 2025? První pohled do vinohradů a sadů

Zatímco sklizeň byla kdysi diktována výhradně zemědělskými zkušenostmi a kalendářem, dnes je to jemná rovnováha mezi tradicí, vědou a především znalostmi. Neustálé sledování, analýza zralosti a pozorování vinic pomáhají producentům vybrat si ideální čas pro sklizeň – protože pár dní navíc
či méně může radikálně změnit profil vína. Protokoly již neexistují. Naštěstí se na jedné straně každý ročník liší od těch předchozích;
péče a cíle vinařů jsou stále pečlivější a informovanější. Zatímco kdysi (ještě nedávno) se říkalo „naši dědečkové to dělali takhle“, nyní je stále více možností, které je třeba učinit, a proměnné
skutečně komplikují práci skutečného vinaře. Výsledek je však jedinečný: skutečný profesionál je schopen
(a to ho drží v noci vzhůru celé měsíce, že?) vyvažovat a využívat tyto stále nepředvídatelnější změny v přírodě.

Rok 2025 přinesl vinařům, farmářům a pěstitelům ovoce i zeleniny zajímavé výzvy – ale i překvapivě dobré výsledky.
Ať už se podíváme na révu vinnou, jablka, meruňky nebo obilí, jedno je jisté: úroda letos není rekordní, ale je kvalitní.
Počasí určovalo tempo
Už jsme skoro u konce a zatímco my píšeme, mnoho vín už sklízí, nebo alespoň plánuje začít. Ročník 2025 vypadá jasně a nečekaně pravidelně. Už teď má několik příznivých prvků pro sklizeň zdravých hroznů. Jaro bylo teplotně nerovnoměrné, silné deště se střídaly s neobvykle teplými dny. Léto... nepamatujeme si (alespoň v regionu Marche) tak čistou sezónu s jasnou modrou oblohou, optimálními teplotami, horkými dny a chladnými nocemi.
Rozhodně bylo méně parné než v letech 2023 a 2024, jen s několika počátečními výkyvy teploty, ale celkově bylo pravidelné a naprosto příjemné. Očekává se, že září bude suchý a stabilní, ideální podmínky pro koncentraci aromat a cukrů. Výsledek? Díky pomalejšímu a postupnějšímu zrání bychom mohli mít hutnější a svěžejší bílá vína s dobře integrovanou kyselinou a komplexní červená vína.

Vinohrady: menší objem, ale vysoká kvalita

Pro vinaře byl rok 2025 náročný, ale slibný. Ve většině oblastí došlo k mírnému snížení výnosu, zejména kvůli jarním dešťům a slabšímu nasazení hroznů. Nicméně to, co se urodilo, má výborný aromatický profil a vyváženou kyselinu, což naznačuje, že vína ročníku 2025 budou velmi elegantní a dobře pitelná – s potenciálem i pro delší zrání.

Ovocnáři: jablka a hrušky se povedly

Ovocná sezóna dopadla nad očekávání dobře. Jablka, hrušky i švestky vykazují dobrou velikost, vysokou cukernatost a pevnou strukturu. Zvlášť ve vyšších polohách, kde dozrávání probíhalo pomaleji, je ovoce velmi aromatické.
Ovocné mošty, cidery i destiláty z letošní sklizně budou mít výjimečnou kvalitu.

Ostatní plodiny: stabilní průměr

U obilovin, brambor nebo zeleniny lze hovořit o průměrné úrodě – žádné extrémy, ale ani propad. Díky suchému září bylo možné sklízet v dobrém čase, bez většího rizika hniloby nebo plísní.

Role klimatických změn 

Rok 2025 nám připomněl, že zemědělství je stále závislé na přírodě. Díky pečlivé práci pěstitelů a štěstí na počasí ale bude letošní úroda velmi slušná – ne kvantitou, ale kvalitou. A právě to je to, co si stále více zákazníků žádá.

 I když se těšíme na velmi pozitivní rok 2025, stále se musíme vypořádat se změnou klimatu, která bohužel již není možností, ale realitou, kterou vinaři zažívají každý den. Předčasné nebo pozdní sklizně ve srovnání s historickým průměrem.  Hrozny, které rychleji vyvíjejí cukry, s rizikem nerovnováhy mezi alkoholem a kyselostí.  Extrémní události, jako jsou náhlé krupobití nebo období sucha. Tyto výzvy však zároveň dávají vzniknout novým příležitostem: neobvyklé odrůdy vinné révy na nových územích, udržitelnější agronomické techniky, přírodní přístupy respektující rytmus vinné révy.

Navzdory všemu – změnám, výzvám, příležitostem a obtížím – si sklizeň vždy zachovává kouzlo, které se v průběhu času nemění:
Ruční sklizeň za úsvitu, aby se zachovala čerstvost; písně a smích mezi vinnou révou; kvasící první mošt, uvolňující vůně, které obklopují sklep;
přátelství a možná i nové lásky; a veselé večeře, které vždy končí veselím, aby se posvětila ušlechtilá práce země a po fyzické námaze si ji člověk užil. Tato gesta, předávaná z generace na generaci, jsou duší každého výběru: za každou lahví se skrývá příběh rukou,
času, přírody, myslí a srdcí, které nikdy nepřestávají myslet a naslouchat.

Tip na závěr:

Až budete letos vybírat víno, cider nebo mošt, dejte šanci produktům ročníku 2025. Možná budou v menším množství, ale o to více v nich ucítíte péči, terroir a poctivou práci.