Cesarini Sforza
Již více než půl století ztělesňuje Cesarini Sforza tradici a dokonalost horského šumivého vína.
Společnost byla založena v roce 1974 a patří mezi průkopníky Trentodoc, symbolu nejlepších italských šumivých vín.
Z Parmy, kde se podíleli na vládě vévodství, se Cesarini Sforza před dvěma stoletími přestěhovali do tehdejšího biskupského knížectví Trenta: jeden z členů rodiny, hrabě Filippo, se totiž ujal vedení města jako podestà. V té době si šlechtické rody jako Cesarini Sforza získávaly zásluhy – což bylo v čistě zemědělské ekonomice přirozené – vlastnictvím a obděláváním nádherné krajiny a v oblasti Trenta, která se hodila k pěstování vína, vlastnictvím velmi cenných vinic, z nichž se vyráběla stejně cenná vína.
Lamberto Cesarini Sforza navázal na tuto starobylou tradici a v roce 1974 založil spolu s malou skupinou podnikatelů stejnojmenné vinařství s cílem vyrábět vysoce kvalitní šumivá vína, která by se prosadila nejen mezi trentinskými výrobci, ale i na národní a mezinárodní scéně.
Prozíravý přístup společnosti Cesarini Sforza se projevil v pečlivém výběru hroznů z vhodných vinic Chardonnay a Pinot Nero, v přímém vedení pozemků a v modernizaci vinařských zařízení. To jsou základy excelence pro výrobu šumivých vín Cesarini Sforza, která si v krátké době získala významné místo ve světě trentinských a italských šumivých vín.
V roce 1976 vzniklo první šumivé víno Cesarini Sforza vyrobené klasickou metodou.
v roce 1985 bylo vyrobeno odvážné růžové víno Rosé Metodo Classico z hroznů Pinot Nero pěstovaných na kopcích údolí Valle di Cembra a následně, díky neustálému výzkumu v oblasti vinařství a enologie, došlo v roce 1986 k zrodu prvního vína Riserva Aquila Reale, které bylo vyrobeno výhradně z hroznů Chardonnay pěstovaných v nadmořské výšce nad 500 m.
Stejně jako tehdy i dnes Cesarini Sforza pevně stojí na třech pilířích, na nichž je založena nejlepší vinařská kultura: tradice, inovace a snaha o dokonalost. Cesarini Sforza, pod záštitou Aquila Reale, je interpretem nejvznešenějších horských bublinek, rafinovaných a všestranných šumivých vín, která s hrdostí vyprávějí o síle jedinečného území, mimořádně vhodného pro vinařství.
