Bílé víno , které je často nazýváno slangově jako "Nebbiolo bianco", odrůda Arneis je velmi rozšířena v Piemonte, podobně jako červená odrůda Nebbiolo.
Fontanfredda
Vinařství z Piemonte s tradicí od roku 1858 založeno prvním italských králem Vittorio Emanulem II.
Fontanafredda je založena prvním italským králem v roce 1858.
Jako všechny krásné věci se i Fontanafredda zrodila z milostného příběhu mezi prvním italským králem Vittoriem Emanuelem II. A Rosou Vercellanou v roce 1858
Naše víno vyjadřuje, kdo jsme: nese v sobě principy a hodnoty, ve které věříme. Naším cílem je vyrábět víno, tak, že je pojímáme jako primární zboží, jako potravinu, posilujeme jeho etickou roli ústředního postavení při vytváření sdílení, argumentace a harmonie. Vždy jsme byli komunitou, sjednocenou kolem úcty k půdě, dnes se 120hektary certifikovanými BIO, které tvoří první vesnici vyprávění v Itálii.
1858
Panství Fontanafredda kupuje Vittorio Emanuele II, jako dárek pro "krásnou Rosinu", žřenu, kterou miloval a následně zapsal na jméno svých děti Maria Vittoria A Emanuele Alberto, hrabě z Mirafiore a Fontanafredda
1866
První vinice Barolo
Král kupuje první vinice v Barolo, ze které se zrodil název "Tenimenti di Barolo e Fontanafredda", který se objevuje na prvních lahvích
1870
První vinifikace
Výroba vína začíná ve sklepích Fontanafredda, i když zmínka o Fontanafredda Barolo pochází z roku 1867
1878
hrabě Emanuele Alberto
Hrabě založil vinařství s více než 300hektary obdělávanými přímo specializovanými placenými pracovníky (v té době unikátní)
1886
První Barolo v zámoří
První Barolo se vyváží do zámoří
1887
První betonové nádrže v Evropě
Ve sklepích Fontanafredda byly instalovány první betonové nádrže v Evropě
1894
Smrt Emanuele Alberto di Mirafiore
Emanuele Albertoi di Mirafiore, který proměnil Barolo v mýtus, umírá. Byl to on, kdo udělal z Fontanafreddy skutečnou vesnici s kostelem a školou. Jeho mladý druhý syn Gastone přebírá vedení.
1918
Maximální expanze
Pod vedením ředitele Cav. MOllo, společnost dosáhla své maximální obchodní a produktivní expanze, s 200 zaměstnancí a více než 40 rodinami bydlícími na pozemku Fontanafreddy.
1931
Phylloxera
Kvůli devastaci způsobené révokazem, vážnou chorobou vinné révy a velké hospořádské krizi, která dorazila z USA, byly pozemky a sklep prodány za 1050 500 lir Monte dei Paschi di Siena, toskánské bance, která inspirovala novou společnost jméno, k toponymu oblasti Tenimenti di Barolo a Fontanafredda, zatímco značku Casa E. Di Mirafiore, zakoupila rodina Gancia za 100 00lir.
1955
Cavelier Bressano
V poválečných letech, mezi lety 1950 a 1959, si Fontanafredda díky práci Cavaliera Giuseppe Bressana vytvořila image kvality a silné značky.
1959
První šumivé víno
Fontanafredda v roce 1959 vytvořila první klasickou metodou Contessa Rosa, předchůdce Alta Langa.
1964
Barolo La Rosa
Vyrábí se první certifikované Cru Barolo Vigna La Rosa, které se samostatně vinifikuji hrozny pocházející ze stejnojmené vinice
1988
První Barolo Serralunga
Vyrábí se první BArolo Serralunga d´Alba, přičemž na etiketě je uvedena obecní zmínka
2006
Fontanafredda se stává olympijským vínem
U příležitosti XX. zimních olympijských her v Turíně. Právě v posledních letech začal proces zvyšování povědomí o udržitelnosti.
2008
Velká změna
Přichází Oscar Fainetti a LUca Baffigo , kteří kupují panství, po 77 letech se Fontanafredda vraci do Piemontu.
2012
Skělé výsledky
Barolo La Rosa 2008 je zařazeno do seznamu "100 nejlepších vín světa" od Wine Spectator
2015
Směrem k udržitelnosti
Začíná proces přeměny všech firemních vinic na ekologické zemědělství
2017
Evropské vinařství roku
Fontanafredda se stává evropským vinařstvím roku, pro prestižní americký časopis Wine Enthusiast a slavnostně otevírá "Vyprávějící vesnici"
2018
Návrat k BIO
160.narozeniny Fontanafreddy se shoduji s první certifikovanou bio sklizní
2018
Nová vína na pódiu
S 95.body od Wine Spectator za Barolo Property 2013, první vyrobený ročník, a 94 body Wine Enthusiast Editor´s Choice za Barolo Serralunga 2015
2020
Zelená renesance nová Fontanafredda
Nová renesance, scénář se mění a hodnoty se mění, aby se dosáhlo stejného výsledku, znovuzrození, aby se změnilo a stalo se novým
2021
První zpráva o udržitelnosti a důležité certifikace
Zelená renesance je přeložena do první zprávy o udržitelnosti. Je dosaženo certifikací Equlitas, Vegan Product a Historic Brand
2022
Top 100 pro Barolo ze Serralunga d´Alba
Barolo deiu Comune di Serralunga d´Alba 2018 vstupuje do žebříčku Wine Spectator TOP 100 Wines of 2022
2023
Slavíme 165let od založení
Fontanafredda slaví 165let od svého založení, cesta, která odráží důvěru v přítomnost a odvážně se dívá do budoucnosti
Naš2008
Velke víno vyjadřuje, kdo jsme: nese v sobě principy a hodnoty, ve které věříme
Naším cílem je vyrábět víno tak, že je pojímáme jako primární zboží, jako potravinu, posilujeme jeho etickou roli ústředního postavení při vytváření sdílení, argumentace a harmonie.
Pokud jsme se po 160 letech stali Evropským vinařstvím roku, je to také proto, že pro nás víno není jednoduchý produkt, ale ztělesňuje soubor jedinečných hodnot a principů spojených s historií, tradicemi a územím, které žádná jiná společnost na světě jako se může pochlubit Fontanafredda.
Narodil se v roce 1858 z milostného příběhu mezi italským králem Vittoriem Emanuelem II. a Rosou Vercellanou. Vždy jsme byli komunitou, sjednocenou kolem úcty k půdě, dnes se 120 hektary certifikovanými BIO, které tvoří první vesnici vyprávění v Itálii.
Zboží daného výrobce
Elegantní cuveé odrůd z kraje Friuli: Friulano,Ribolla Gialla, Pinot Grigio,Sauvignon, Riesling. Barva vína je zlatavě žlutá. Ve vůní jsou cítit tóny křupavého chleba, jablka, slámy. Atraktivní svěží…
ZAMO' BIANCO 2021 IGT Venezia Giulia Fontanafredda 12%vol. 0,75l
Šumivé víno vyráběné metodou charmat z odrůd pěstovaných v kraji Piemonte, v okolí Fontanafredda.
Esordio, Spumante bianco, extra dry, Fontanafredda , metodo Charmat,…
Mladé Nebbiolo představuje voňavé a příjemně spontánní překvapení, ve své barvě, ve svém buketu, ve svém těle. Toto sametové Nebbilolo vyjadřuje typický charakter této královské odrůdy, která pochází…
Nebbiolo Langhe Ebbio, vinařství Fontanafredda DOC , 13,5%
Bílé víno z velmi prestižního vinařství Fontanafredda. Barva vína je intenzivně slámově žlutá se zelenkavými odlesky. Ve vůni připomíná exotické ovoce, zralou hrušku, květy hlohu a akácie. V chuti je…
Roero Arneis DOCG Pradalupo, vinařství Fontanafredda, Piemonte, 2021
Šumivé víno vyráběné tradiční metodou zrání v lahvi z odrůdy Pinot Nero, Chardonnay. Perlení je velmi jemné a vytrvalé. Ve vůni má víno vysokou intenzitu, složitější tóny připomínající ovoce s…
Bolla Ciao, Metodo Classico, Fontanafredda, Piemonte DOC BRUT 12,5%vol.
Odrůda je pěstována v horské oblasti podhůří Alp v Piemontu, pečlivý výběr vinice dává vínu jedinečný charakter typický pro Riesling.
LANGHE RIESLING DOC 2019 Piemonte, Fontanafredda 12,5%vol. 0,75l
Barva vína je rubínově červená s granátovými odlesky. Vůně je čistá, intenzivní, s náznaky vanilky, koření, sušené růže. Chuť je suchá, plná, sametová, harmonická a dlouho přetrvávající. Ideální pro…
Barolo , DOCG , 2010, Serralunga d'Alba , Vinařství Fontanafredda , 14%,…
Barva vína Barbaresco má rubínově červenou barvu, s fialkovými podtóny, ve vůni jsou typické tóny delšího stárnutí, víno je bohaté na strukturu, plné, robustní s tóny vanilky. Chuť je hřejivá, jemná,…
Barbaresco, DOCG , 2015, Tradizione , Vinařství Fontanafredda , 13,5%,…
Barva vína je rubínově červená s granátovými odlesky. Vůně je čistá, intenzivní, s náznaky vanilky, koření, sušené růže. Chuť je suchá, plná, sametová, harmonická a dlouho přetrvávající. Ideální pro…
Barolo , DOCG , 2016, Serralunga d'Alba , Vinařství Fontanafredda , 14%,…
Barva vína je rubínově červená s granátovými odlesky. Vůně je čistá, intenzivní, s náznaky vanilky, koření, sušené růže. Chuť je suchá, plná, sametová, harmonická a dlouho přetrvávající. Ideální pro…
Barolo , DOCG , 2015, Serralunga d'Alba , Vinařství Fontanafredda , 14%,…
Šumivé víno vyráběné tradiční metodou zrání v lahvi má zlatavou barvu se zelenými odlesky. Perlení je velmi jemné a velmi vytrvalé. Ve vůni má vysokou intenzitu, složitost s tóny hlavně ovoce s bílou…