franciacorta_fergettina_brut_bevande_la_grapperia.jpg

Šumivé víno, Franciacorta Brut, DOCG, Metodo Classico, Vinařství Ferghettina, 0,75l

(0x)
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Chardonnay a Pinot Noir, po dobu 36 měsíců . Barva vína slámově žlutá se stálým a jemným perlením. Perlení je trvalé, elegantní. Elegantní šumivé víno s tóny ovoce, bílých květů a ořechů. Svěží, harmonické, lehce pikantní.
Obsah alkoholu:
12,5%
Objem láhve:
0,75l
Odrůda:
Pinot Nero
Chardonnay
Doba zrání
36 měsíců na kvasinkách v lahvi
Oblast:
Franciacorta
Barva:
Bílé
Cukr:
Ročník:
2019
Výrobce
Fergettina
Kód
Brut
Hmotnost
1,49 kg
Dostupnost
Skladem
Naše cena s DPH
749,00 Kč/ks31,87 
Množstevní sleva
od 6 ks sleva 5 %
ks

Popis

Barva vína slámově žlutá se stálým a jemným perlením. Elegantní šumivé víno s tóny ovoce, bílých květů a ořechů. Svěží, harmonické, lehce pikantní.

Barva vína je slámově žlutá se stálým  a jemným perlením.  Elegantní šumivé víno s tóny ovoce, bílých květů a ořechů. Svěží, harmonické, lehce pikantní.  Vůně je charakteristická zráním v lahvi, s tóny chlebové kůrky, kvasinek, obohacených o jemné tóny citrusů a sušeného ovoce /mandle, lískové ořechy, sušené fíky/

Nejprve jsou celé hrozny bez třapin lisovány v pneumatickém lisu, kde se extrahuje vinná šťáva, která během vinifikace je rozdělena na dvě frakce: free-run mošt je ta nejlepší vinná šťáva, která se použije na produkci produktů Franciacorta. Šťáva z druhého lisu, není určena k plnění do lahví. Alkoholické kvašení se provádí v nerezových nádržích při průměrné teplotě 16 - 18 °C. Toto víno zůstane v tancích až do jara. 

Doporučujeme podávat pro zvláštní příležitosti, jako aperitiv.

Franciacorta Brut představuje základ vinařství, víno, které se vždycky vyrábělo a vyrábět bude. Pro jeho výrobu je zapotřebí hroznů z 55 různých pozemků v 11 obcích oblastní Franciacorta. První uvedení tohoto produktu bylo v roce 1992.

Odrůdové složení: 85 %  Chardonnay, 15 % Pinot noir 

Oblast:  Lombardie, vinařská oblast Franciacorta 

Nadmořská výška: 250 m.n.m.

Sběr: polovina srpna, ruční

Výtěžnost:  90-95 t/ha

Dozážní likér: 5 gr/l

Kategorie: DOCG

Cukr: suché 

Alkohol: 12,5 %

 

JAKÉ ODRŮDY PRO  FRANCIACORTA ? 

CHARDONNAY, PINOT NERO, PINOT BIANCO (MAX. 50%), ERBAMAT (MAX.10%) 

KDY SE SKLÍZÍ ODRŮDY PRO  FRANCIACORTA 

OD 10. 8 -  DO 10.9.

POSTUP PRO VÝROBU   FRANCIACORTA 

 NÁSLEDUJE JEMNÉ LISOVÁNÍ HROZNŮ  -  PRVNÍ FERMENTACE MOŠTU V NEREZOVÉM TANKU  - ASEMBLÁŽ (CUVEÉ)  POVOLENÝCH  - ODRŮD A RŮZNÝCH ROČNÍKŮ - LAHVOVÁNÍ,  DO LAHVÍ JSOU PŘIDÁNY I VYBRANÉ KVASINKY A LÁHEV JE ZAZÁTKOVÁNA PIVNÍ ZÁTKOU A LÁHEV SE UKLÁDÁ DO HORIZONTÁLNÍ POLOHY. 

DRUHOTNÉ KVAŠENÍ PROBÍHÁ V LAHVI, KDY SE UVOLŇUJE CO2. DOCHÁZÍ KE ZVYŠOVÁNÍ TLAKU 

PRO PRODUKT SATÉN JE TLAK V LAHVI 5ATM, PRO PRODUKT 5-6,5ATM

ROZDĚLENÍ PRODUKTŮ DLE STÁŘÍ 

MIN 18 MĚSÍCŮ FRANCIACORTA

MIN 24 MĚSÍCŮ FRANCIACORTA ROSÉ, FRANCIACORTA SATÉN 

MIN 30 MĚSÍCŮ FRANCIACORTA MILLESIMATO, FRANCIACORTA ROSÉ MILLESIMATO, FRANCIACORTA SATÉN MILLESIMATO 

MIN 60 MĚSÍCŮ FRANCIACORTA RISERVA, FRANCIACORTA ROSÉ RISERVA, FRANCIACORTA SATÉN RISERVA

PODMÍNKY PRO OTÁČENÍ LÁHVE BĚHEM ZRÁNÍ  

ZAČÍNÁ SE HRDLEM V ÚHLU 90°A POSTUPEM ČASU SE UBÍRÁ NA ÚHLU A ZAROVEŇ SE LÁHEV OTÁČÍ KOLEM SVÉ OSY 360°.

PRAVIDLO JE ŽE 1/8 CESTY ZA 1 DEN

 ZMRAŽENÍ PIVNÍ ZÁTKY A HRDLA LÁHVE  ,

"SBOCCATURA"  ODZÁTKOVÁNÍ,  TLAKEM UVNITŘ LAHVE DOJDE K UVOLNĚNÍ KVASINEK Z VÍNA. KVASINKY JSOU NAHROMADĚNY U HRDLA LAHVE. 

" RABOCCO" DOPLNĚNÍ CHYBĚJÍCÍHO VÍNA V LAHVI NĚKOLIKA ZPŮSOBY A ROZDĚLENÍ DLE ZBYTKOVÉHO CUKRU

do 3gr ZBYTKOVÉHO CUKRU = NON DOSATO

do 6gr ZBYTKOVÉHO CUKRU = EXTRA BRUT

do 12gr ZBYTKOVÉHO CUKRU = BRUT

12-17gr ZBYTKOVÉHO CUKRU = EXTRA  DRY

17-32gr ZBYTKOVÉHO CUKRU =  DRY 

32-50gr ZBYTKOVÉHO CUKRU = DEMI SEC

PRODUKT JE ZAZÁTKOVÁN HŘIBOVITÝM KORKEM A OPATŘEN KOVOVÝM DRÁTKEM

KAŽDÝ PRODUKT JE OPATŘEN KOLKEM DOCG 

 

 

 

 
 

Rozdíl mezi Prosecco a Franciacorta? 

V Itálii existují tři významné oblasti pro výrobu šumivých vín, jedná se o velmi rozšířenou oblast Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG. Dále méně známá oblast je Trento DOC s tradiční výrobou šumivého vína a významnější oblast je Franciacorta DOCG. Hlavní rozdíl mezi těmito produkty je technika výroby, oblast produkce vinné révy, odrůda. 

U výroby produktu Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG se používá tzv. Metoda Charmat Martinotti. Při této metodě se víno převádí se své první fermentanční nádoby (nerezového tanku) do další uzavřené tlakové nádrže, kde se podrobí sekundární fermentaci za účelem získání bublinek. Poté se šumivé víno již plní do lahví a jde do prodeje. Výsledkem je víno, které je temperamentní, svěží.

Oproti tomu Franciacorta je vyrobena shodným způsobem, jako používají ve Francii při výrobě šampaňského. Franciacorta, známá jako metoda Champenoise, nebo-li tradiční metoda, přijímá bublinky tím, že v láhvi umožňuje sekundární fermentaci. Během tohoto kvašení se vytvořený oxid uhličitý absorbuje do vína, místo, aby unikal, jako když kvašení probíhá v nádrží,  se vytvoří bublinky, které jsme si v Champagne zamilovali. Tento proces také obvykle znamená, že víno je sušší s kvasinkovým a méně ovocným charakterem než jeho protějšek Prosecco. Toto stárnutí "sur lie" je to, co množí říkají , že víno vyrobená tímto způsobem jsou složitější. Dalším výrazným rozdílem jsou hrozny používané k výrobě každého z vín.

V Prosecco je hroznem Glera, bílý hrozen, který se pěstuje v oblastech Veneto a Friuli po stovky let. Je to hrozen s vysokou kyselostí, díky čemuž je dokonalý. 

Franciacorta naproti tomu dává přednost použití Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, hrozny, ze kterých se vyrábělo šampaňské. 

Franciacorta je název vína a název regionu, kde se vyrábí. Je to teplejší oblast než chladné Champagne, takže hrozny jsou zralé a plnější, což má za následek víno, které nemá stejnou chuť nebo minerálnost jako Champagne. 

Konečný rozdíl mezi těmito dvěma šumivými víny spočívá v tom, jak dlouho bylo každé vyrobeno. Zatímco Prosecco se vyrábí již stovky let, Franciacorta existuje jen něco málo přes padesát let, víno bylo poprvé vyrobeno v roce 1961.

Pro vína Franciacorta je typické dlouhé zrání na kvasnicích, která vínům propůjčuje typickou bohatost, komplexnost a krémovost v chuti. Minimální doba zrání na kvasnicích je v případě neročníkové Franciacorty 18 měsíců, pro vína Francicacorta Satén a Franciacorta Rosé je to 24 měsíců a nejprestižnější vína Franciacorta Riserva mohou být uvolněna do prodeje po 67 měsících zrání!

 

 

Parametry

Parametry produktu  Šumivé víno, Franciacorta Brut, DOCG, Metodo Classico, Vinařství Ferghettina, 0,75l

Obsah alkoholu:
12,5%
Objem láhve:
0,75l
Odrůda:
Pinot Nero
Chardonnay
Doba zrání
36 měsíců na kvasinkách v lahvi
Oblast:
Franciacorta
Barva:
Bílé
Cukr:
Ročník:
2019

Soubory ke stažení

Odkazy a videa

Komentáře

Hodnocení

0

Hodnotilo 0 uživatelů

5
4
3
2
1

Články

Alternativní zboží