Členění grappy

Členění grappy
Jak se správně orientovat ve značení grappy?
Poradíme Vám, jak se nejlépe orientovat v označení jednotlivých druhů grappy.

Grappa je popisována jako destilát z vinné matoliny. Vinná matolina představuje slupky z hroznů vína po jejich vylisování. Vinař však musí rozlišovat
  • vinnou matolinu, která půjde dále ještě na zpracování a destilaci do lihovaru 
  • vinnou matolinu, která už je odpadem a slouží například jako hnojivo pro vinice.
Vinná matolina určená do lihovaru musí být velmi kvalitní, plná ještě hroznové štávy, aby i grappa si ponechala aroma z hroznů. Vinař dodává matolinu do lihovaru velmi čerstvou, aby kvasící proces začal v lihovaru.

Grappa se dělí:
  1.  
  • grappa jednodruhová ( vždy je použita matolina pouze z jedné odrůdy vína)
  • grappa vícedruhová ( kombinace dvou a více odrůd vinné matoliny)
Jednodruhová grappa je charakterizována těmito produkty:
  • Grappa di Moscato
  • Grappa di Chardonnay
  • Grappa di Teroldego
  • Grappa di Nosiola
  • Grappa di Muller Thurgau
  • Grappa di Pinot Nero
  • Grappa di Gewurztraminer
  • Grappa Invecchiata di Amarone
  • Grappa Arele

Vícedruhová grappa  vzniká kombinací dvou a více odrůd vína. Záleží hlavně na umění enologa ve správném poměru skloubit danné odrůdy, aby vznikla grappa neobyčejné chuti a vůně. Vícedruhová grappa je charakterizována těmito produkty:
  • Grappino bianco
  • Grappino oro
  • Koralis
  • Puris

      2. Členění grappa bianca x grappa barrique
  • grappa bianca/giovane
  • grappa barikovaná/stařená

Grappa bianca/giovane je grappa čiré, průhledné barvy.  Grappa, která vzniká destilací vinné matoliny je rovněž čiré barvy. Nezáleží, zda je vinná matolina z bilých či červených hroznů. Grappa bianca je grappa, která nejvíce vyjadřuje charakter vinné matoliny dle jednotlivých odrůd vína.
Tuto kategorii grappy přivítají hlavně přiznivci čirých destilátů, který ocení kvalitní matolinu.

Jedná se o tyto produkty:
  • Grappa di Moscato
  • Grappa di Chardonnay
  • Grappa di Teroldego
  • Grappa di Nosiola
  • Grappa di Muller Thurgau
  • Grappa di Pinot Nero
  • Grappa di Gewurztraminer
  • Grappino bianco
  • Puris 
Grappa barikovaná/ stařená je hned po destilaci uložena do dubových sudů (G. Bertagnolli používá dva druhy sudů barikové sudy z francouzského sudu a sudy ze Slavonska), kde získává svoji zlatavou barvu a charakteristickou vůni a chutˇpo dřevě, vanilce a dalším koření. Záleží pouze na počtu měsíců či roků, jak dlouho bude grappa uskladněna v sudech. Milovníci víceletých destilátů určitě ocení kategorii stařené grappy, která je určena pro grappy od dvou let staření.

Zde naleznete tyto produkty:

Grappino oro
  • Koralis
  • Riserva 1870
  • Celebration
  • Riserva 140°
  • Grappa Invecchiata di Amarone

      3. Likéry na bázi grappy V Itálii se využívají grappy i pro přípravu velmi zajímavých likérů. Při výrobě těchto produktů se postupuje takto. Použije se alkohol získaný destilací vinné matoliny, který se naředí na požadovanou úroveň alkoholu v produktů (např. u likéru se to pohybuje mezi 17% - 30%) a doplní se vždy vhodnou kombinací ovoce či smetany. Vznikají tak zajímavé produkty jako:
  • Borůvková grappa (Grappa con Mirtillo)
  • Grappa s lesními jahodami (Grappa con Fragole di Bosco)
  • Grappa se smetanou (Grappa con cream)

                                                                                                                                                                  Zpět do kategorie GRAPPA
Odeslat článek známému   Vytisknout