Eronero-1.png

Šumivé víno tradiční metoda Franciacorta Extra Brut, Eronero DOCG, Pinot Nero, Vinařství Ferghettina, 0,75l 2015

(0x)
PRÁVĚ PŘIJELO
Tradiční metoda zrání v lahvi shodně jako v oblasti Champagne, z odrůdy Pinot Nero, ročník 2013, po dobu 84 měsíců . Intenzivní zlatavě žlutá barva s jantarovými odlesky. Jemné perzistentní perlení. Velmi elegantní vůně s tóny ostružin a malin.
Obsah alkoholu:
12,5%
Objem láhve:
0,75l
Odrůda:
Pinot Nero
Doba zrání
84 měsíců na kvasinkách v lahvi
Oblast:
Franciacorta
Barva:
Růžové
Cukr:
Ročník:
2015
Výrobce
Fergettina
Kód
270113
Hmotnost
1,96 kg
Dostupnost
Skladem
Naše cena s DPH
1 499,00 Kč/ks63,79 
Množstevní sleva
od 6 ks sleva 5 %
ks

Popis

 

Intenzivní zlatavě žlutá barva s jantarovými odlesky. Jemné perzistentní perlení. Velmi elegantní vůně s tóny ostružin a malin. 

Vinfikace: celé hrozny jsou vinifikovány použitím lisu marmonnier, starobylý lisovací systém, který zaručuje maximální respekt k vlastnostem hroznů odrůdy pinot noir. Z lisu je extrahována pouze volně vytékající štáva. Alkoholové kvašení probíhá v tancích z oceli při kontrolované teplotě mezi 16 a 18°C. Základní víno leží v tanku až do jara. 

Doporučujeme podávat pro zvláštní příležitosti, jako aperitiv.

 

Odrůdové složení: 100 %  Pinot noir 

Oblast:  Lombardie, vinařská oblast Franciacorta 

Nadmořská výška: 250 m.n.m.

Sběr: polovina srpna, ruční

Výtěžnost:  90-95 t/ha

Zrání: 84 měsíců na kvasinkách

Dozážní likér: 2 gr/l

Kategorie: DOCG

Cukr: suché 

Alkohol: 12,5 %

Roční výroba : 4 tis lahví

Rozdíl mezi Prosecco a Franciacorta? 

V Itálii existují tři významné oblasti pro výrobu šumivých vín, jedná se o velmi rozšířenou oblast Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG. Dále méně známá oblast je Trento DOC s tradiční výrobou šumivého vína a významnější oblast je Franciacorta DOCG. Hlavní rozdíl mezi těmito produkty je technika výroby, oblast produkce vinné révy, odrůda. 

U výroby produktu Prosecco DOC nebo Prosecco DOCG se používá tzv. Metoda Charmat Martinotti. Při této metodě se víno převádí se své první fermentanční nádoby (nerezového tanku) do další uzavřené tlakové nádrže, kde se podrobí sekundární fermentaci za účelem získání bublinek. Poté se šumivé víno již plní do lahví a jde do prodeje. Výsledkem je víno, které je temperamentní, svěží.

Oproti tomu Franciacorta je vyrobena shodným způsobem, jako používají ve Francii při výrobě šampaňského. Franciacorta, známá jako metoda Champenoise, nebo-li tradiční metoda, přijímá bublinky tím, že v láhvi umožňuje sekundární fermentaci. Během tohoto kvašení se vytvořený oxid uhličitý absorbuje do vína, místo, aby unikal, jako když kvašení probíhá v nádrží,  se vytvoří bublinky, které jsme si v Champagne zamilovali. Tento proces také obvykle znamená, že víno je sušší s kvasinkovým a méně ovocným charakterem než jeho protějšek Prosecco. Toto stárnutí "sur lie" je to, co množí říkají , že víno vyrobená tímto způsobem jsou složitější. Dalším výrazným rozdílem jsou hrozny používané k výrobě každého z vín.

V Prosecco je hroznem Glera, bílý hrozen, který se pěstuje v oblastech Veneto a Friuli po stovky let. Je to hrozen s vysokou kyselostí, díky čemuž je dokonalý. 

Franciacorta naproti tomu dává přednost použití Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc, hrozny, ze kterých se vyrábělo šampaňské. 

Franciacorta je název vína a název regionu, kde se vyrábí. Je to teplejší oblast než chladné Champagne, takže hrozny jsou zralé a plnější, což má za následek víno, které nemá stejnou chuť nebo minerálnost jako Champagne. 

Konečný rozdíl mezi těmito dvěma šumivými víny spočívá v tom, jak dlouho bylo každé vyrobeno. Zatímco Prosecco se vyrábí již stovky let, Franciacorta existuje jen něco málo přes padesát let, víno bylo poprvé vyrobeno v roce 1961.

Pro vína Franciacorta je typické dlouhé zrání na kvasnicích, která vínům propůjčuje typickou bohatost, komplexnost a krémovost v chuti. Minimální doba zrání na kvasnicích je v případě neročníkové Franciacorty 18 měsíců, pro vína Francicacorta Satén a Franciacorta Rosé je to 24 měsíců a nejprestižnější vína Franciacorta Riserva mohou být uvolněna do prodeje po 67 měsících zrání!

 

Parametry

Parametry produktu  Šumivé víno tradiční metoda Franciacorta Extra Brut, Eronero DOCG, Pinot Nero, Vinařství Ferghettina, 0,75l 2015

Obsah alkoholu:
12,5%
Objem láhve:
0,75l
Odrůda:
Pinot Nero
Doba zrání
84 měsíců na kvasinkách v lahvi
Oblast:
Franciacorta
Barva:
Růžové
Cukr:
Ročník:
2015

Soubory ke stažení

Odkazy a videa

Komentáře

Hodnocení

0

Hodnotilo 0 uživatelů

5
4
3
2
1

Články

Alternativní zboží