BAROLO AM old label.jpg

Barolo , DOCG , 2019, Matteo Ascheri , Piemonte, Itálie 14%, 0,75l

(0x)
PRÁVĚ PŘIJELO
Intenzivní granátově červená barva s bohatým buketem zralého ovoce, koření a sladkého tabáku. Jedinečné víno od vinařství Ascheri. Potenciál archivace v délce 20-25let.
Odrůda:
Nebbiolo
Oblast:
Piemonte
Ročník:
2019
Cukr:
Obsah alkoholu:
14%
Barva:
Červené
Objem láhve:
0,75l
Doba zrání
24 měsíců
Výrobce
Ascheri
Kód
BL19C
Hmotnost
1,08 kg
Dostupnost
Skladem
Naše cena s DPH
1 199,00 Kč/ks51,02 
ks

Popis

Barolo vychází z přesného výběru, který začal v nejlepších vinicích vinařství Asche a pokračoval v detailech bez kompromisů k dosažení uspokojivého cíle u vášnivých zákazníků. Intenzivní granatově červená barva. Bohatý a kompozitní buket zralého ovoce, koření a sladkého tabáku, následují tóny lékořice a příjemná mátová vůně. Víno je v chuti kulaté se sametovým tříslovinovým pocitem, dobře vyváženým ovocným charakterem. 

Ideální párovat k pečenému a grilovanému červenému masu a vyzrálým sýrům. 

Doporučujeme servírovat při teplotě 14-16°C

Odrůdové složení: 100% Nebbiolo 

Sklizeň : 5.-20.říjen 

Kategorie: DOCG

Cukr: suché 

Ročník: 2019

Alkohol: 14%

Fermentace: fermentace probíhá dle tradiční metody, při kontrolované teplotě 28°C v nerezových nádržích po dobu 14dní

Zrání: 24měsíců v sudu a rok v lahvi

VINAŘSTVÍ ASCHERI  Giacomo Ascheri začal svůj původ v oblasti La Morra, na místech, které se jmenovala Ascheri, na začátku 19.století začali první vysazovaní révy a první vinné produkty.  V té době byla vinařská situace v oblasti Langhe ještě velmi primitivní. Vína se prodávala většinou ve velkém. Prodej vína byl soustředěn do větších měst, například Alba, kde se na náměstí prodávali celé povozy plné vína. Většinou zpracovatelé hroznů vinaři nabídli odměnu až následující rok, kdy již měli víno vyrobené a prodané. 

MOTTO: ve světě, kde se vína obvykle vyrábějí ze stejných odrůd, stejná technologie, stejné přísady, stejné dřevo pro zrání a především stejní poradci, naším cílem je získat víno, které vyjadřuje vinohrad, hrozny, z nichž je vyrobeno, a především naše nápady.

Filozofie Matteo Ascheri Víno se po celém světě stává jednotnějším, protože výrobci pěstují stejné hrozny, používají stejné technologie, stejné přísady, stejné sudy pro zrání a zejména používají stejné vinaře. Mým cílem je vytvořit výrazné víno, které vyjadřuje svou viniční lokalitu, použité odrůdy révy vinné a zejména mé vlastní představy o tom, jak by se mělo vyrábět. Ve skutečnosti jsem v našich vinicích v oblasti Barolo zasadil nové výběry Nebbiolo, které přinesly velmi zajímavé výsledky.
V každém případě nevěřím v použití jediného "superklonu", ale spíše "rodin klonů", které reprezentují různé nuance kultivaru, vždy s ohledem na místo vinice a požadované vlastnosti hotového vína. Moje preferovaná podnož je známá jako 420A. Líbí se mi pro jeho nízkou vitalitu, která umožňuje ovoci delší dobu zrání na rostlině a pozdější dobu sklizně. Na panství Bra, které se nachází v oblasti Roero, přesně na kopci, který je vidět z města Bra, jsem místo toho vyvinul inovativní filozofii spojenou s novými odrůdami, které mohou spolu s tradičními odrůdami vytěžit to nejlepší z této mořské písčité půdy. Kromě výběru rostlinných materiálů jsem navíc vyvinul specifické kultivační techniky pro každou fázi vegetativního cyklu révy a svůj vlastní styl hospodaření s půdou. Nové systémy prořezávání, rychlá a pečlivá péče  a zelené sklizně jsou příklady způsobu, jakým "vedu" naše vinice. Ve vinařství vinifikuji naše hrozny bez pomoci přílišné technologie. Nemám rotační fermentory, koncentrátory moštu, filtry pro reverzní osmózu,  Nemám rotační fermentory, koncentrátory moštu, filtry pro reverzní osmózu, mikrooxygenátory a podobné vybavení. Nemám ani velkého externího konzultanta. Chci, případně udělat své  vlastní chyby.


VÍNO BAROLO: Toto je podle definice velkého italského vína, které se vyrábí výhradně z hroznů Nebbiolo. Barolo víno pochází z vesnice ve stejnojmenné vesnici Langa několik kilometrů jižně od Alby. Nyní se vyrábí v jedenácti „obcích“ nebo na vesnických územích, které se nacházejí na malebných kopcích Langa formovaných staletím pěstování révy a dominují jim středověké hrady - včetně vlastního Barola. Díky zemědělskému géniovi hraběte Camilla Benso z Cavour (který byl také prvním italským předsedou vlády) a díky intuici Giulie Colbert Falletti, posledního markýzy z Barola, se víno Barolo začalo vyrábět zhruba v polovině 19. století. Toto víno, obzvláště bohaté a harmonické, se stalo nejlepším velvyslancem Savoy Family, který zastupuje Piemont na všech královských dvorech v Evropě. Spolu s Barbaresco vidělo Barolo v průběhu 20. století vzestup mnoha sdružení ve svůj prospěch, počínaje „Pro-Barolo“ a vrcholící založením Konsorcia a přisuzováním DOC  a poté DOCG statusu a nakonec v 2005, kontrolní plán pro certifikaci požadovaný Evropskou unií. Tyto podmanivé vlastnosti vedly šlechtu 19. století k tomu, aby jí dala titul „král vín a víno králů“.

Barolo musí být ponecháno  po dobu nejméně tří let, z nichž jeden a půl musí být v dubových sudech. Pokud se zrání prodlouží o pět let, víno získá titul „Riserva“.

Vinice pro oblast Barolo DOCG jsou  La Morra, Monforte, Serralunga d’Alba, Castiglione Falletto, Novello, Grinzane Cavour. Verduno, Diano d’Alba, Cherasco a Roddi.

Barva  vína je plná a intenzivní granátově červená a vůně jsou ovocné i kořeněné. V nose i v ústech jsou přítomny červené bobule, třešně v likéru a džem, spolu s růžemi, vybledlými fialkami, skořicí, pepřem, muškátovým oříškem, vanilkou a občas lékořicí, kakaem, tabákem a kůží.

Jedním z posledních a nejdůležitějších výzkumů Barolo bylo shromáždění „cru list“ nebo dalších geografických definic a jejich zahrnutí do disciplinárních předpisů v roce 2010.

 

 

Parametry

Parametry produktu  Barolo , DOCG , 2019, Matteo Ascheri , Piemonte, Itálie 14%, 0,75l

Odrůda:
Nebbiolo
Oblast:
Piemonte
Ročník:
2019
Cukr:
Obsah alkoholu:
14%
Barva:
Červené
Objem láhve:
0,75l
Doba zrání
24 měsíců
Druh dřeva
dubové sudy

Soubory ke stažení

Odkazy a videa

Komentáře

Hodnocení

0

Hodnotilo 0 uživatelů

5
4
3
2
1

Články

Alternativní zboží