La Rosa 2006.png

Barolo Cru, DOCG , 2006, Vigna La Rosa , Vinařství Fontanafredda , 14%, 0,75l

(0x)
Připravovaná novinka Doprava zdarma
Jednodruhové Barolo, které je vyráběno z nejpečlivějších výběrů vyrobených na vinícíh, které se tradice postupem času uchovala jako emblém kvality. La Rosa představuje interpretaci Barola zvláštní důležitosti:
Odrůda:
Nebbiolo
Oblast:
Piemonte
Ročník:
2006
Cukr:
Obsah alkoholu:
14%
Barva:
Červené
Objem láhve:
0,75l
Doba zrání
24 měsíců
Výrobce
Fontanfredda
Kód
805062006
Dostupnost
Skladem
Naše cena s DPH
3 900,00 Kč/ks165,96 
ks

Popis

 

Jednodruhové Barolo, které je vyráběno z nejpečlivějších výběrů vyrobených na vinícíh, které se tradice postupem času uchovala jako emblém kvality. La Rosa představuje interpretaci Barola zvláštní důležitosti:  i když je to půda a slunce, nebo to, co se stručně nazývá mikroklimatem, co velí člověku a řídí jeho technická rozhodnutí a ne naopak. Rubínové odlesky jsou stále viditelné na jeho sytě granátově červené barvě, zatímco jeho intenzivní  a jasná vůně naznačuje vůní kořeněného a zralého ovoce, jako je černá třešeň, tabák, sušené houby, koření jako muškátový oříšek, pepř a balzámová aroma pryskyřice a máty. Sladké a sametové třísloviny se příjemně mísí v hřejivé a jemné chutě se svěží kyselinkou, která pomáhá zajistit dlouhý závěr. La Rosa nejlépe vyjadřuje kvality Barola pěstovaných v Serralunga d´Alba s výrazným ústupkem ladnosti a jemnosti ve své chuti a buketu. 

Zrání začíná v barikových sudech Allier zhruba na 12měsíců a končí v sudech Allier o objemu 2-3tisíce litrů na další rok. Zrání ve středně malých sudech umožnuje dále zjemnit třísloviny bez zvýšení dřevitého pocitu a získat správnou rovnováhu mezi vůni hroznů a vůní dřeva. Následně víno zraje alespoň jeden rok v lahvi.  

Párování: Ideální snoubení s důležitými pokrmy z červeného masa a středně nebo dlouho zrajícími sýry. 

 Doporučujeme servírovat při teplotě 18°C

 

Jaký byl ročník 2006? Měsíc leden se otevřel s klimatickými konotacemi podobnými těm, které byly prezentovány v roce 2000, s neobvyklým setrváním teplotních hodnot pod nulou, a to jak v minimu, s maximy -10 °C, tak v denních průměrech. Sucho, které trvalo celý měsíc, bylo přerušeno silným sněžením ve dnech 26., 27. a 28. dne, kdy byla položena sněhová pokrývka až do tloušťky 50 cm. Po tomto sněžení následovaly vydatné deště, které dosahovaly hodnot, které byly rozhodně vyšší než průměr za dané období. Únor představoval velmi proměnlivý meteorologický obraz, střídaly se studené a suché severní proudy s jižními poruchami, které přinesly doregionu bohaté srážky. I v březnu přetrvávalo klima připomínající zimu a na typické jarní podmínky se muselo počkat na duben. Celkově to tedy byla docela dlouhá zima, chladná a s vydatnými srážkami. První květnová dekáda se ještě vyznačovala nízkými teplotami, ale počínaje druhou dekádou došlo k náhlému nárůstu teplot až do letních hodnot, který trval až do konce měsíce. V červnu byl naopak po celou první dekádu zaznamenán návrat chladu, poté ale nová vlna veder vynesla maximální teploty až přes 35 °C bez výraznějších srážek. Celkově byly zásoby vody v první polovině stále nižší než historický průměr, a to i proto, že byly penalizovány absencí obvyklého jarního vrcholu. Sucho a úmorné vedro pokračovalo i v červenci, přerušeno jen několika menšími bouřkami. Srpen se místo toho okamžitě prezentoval jiným podnebím, chladným kvůli studeným severoatlantickým proudům, ale vždy s velmi malým množstvím srážek. Tyto podmínky trvaly až do poslední dekády měsíce, kdy došlo opět k jasnému obnovení maximálních denních teplot s velkými teplotními výkyvy mezi dnem a nocí. Výskyt prvního podzimního deště byl zaznamenán až v polovině září a ukončil dlouhé období sucha. Dvě odchylky, s týdenním odstupem, které - i když představovaly typickou kontinuitu podzimních událostí - měly typickou intenzitu letních bouří. V závislosti na oblasti kleslo za pouhé čtyři dny deště troj-/pětinásobek měsíčního průměru a těsně pod součet srážek, které se vyskytly v prvních osmi měsících roku. Velké množství vody, která spadla, nezpůsobila hroznům vážné problémy, protože byla téměř úplně absorbována půdou, která byla v podmínkách vážného nedostatku vody.

Komentář ke sklizni
Klimatický trend roku 2006, charakterizovaný nízkými srážkami a střídáním více či méně dlouhých období s teplotami nad nebo pod průměrem, se přímo dotkl révy vinné, u které se střídaly okamžiky rychlého vegetačního vývoje s jinými relativními důchody. 2006 odměnil všechny rané a středně rané hrozny. Bílé bobule (Chardonnay, Sauvignon blanc, Arneis) dosáhly vynikající úrovně zralosti, se středně vysokým obsahem alkoholu, s vyváženými kyselinkami a velmi intenzivní vůní. Pokud jde o Dolcetto, byly sklizeny hrozny s výjimečnými vlastnostmi, které daly ve sklepě vzniknout vínům s velkým potenciálem, s vynikajícími alkoholovými hodnotami, správnou kyselinkou a velmi intenzivními barvami. U středně pozdních a pozdních odrůd (Barbera, Freisa a Nebbiolo) vyvolaly srážky v polovině září mezi vinaři nemalé obavy. Ale opět vinaři, kteří byli opatrní při řízení pěstitelské péče a pečliví při vyvážené regulaci produkce rostliny, byli odměněni více než uspokojivým zdravotním stavem vinice. A výsledkem, kterého dosáhli ti, kteří měli trpělivost čekat na sklizeň, byla sklizeň zdravých hroznů vynikající kvality. Na konci vinifikace mají ve sklepě vína velmi komplexní aroma, správnou kyselost a adekvátní obsah alkoholu, což jsou vlastnosti odpovídající těm z posledních velkých ročníků.

Odrůdové složení: 100% Nebbiolo 

Oblast: Piemonte  Serralunga  d´Alba 

Kategorie: DOCG

Cukr: suché 

Ročník: 2006

Alkohol: 14%

Fermentace: fermentace probíhá dle tradiční metody, při kontrolované teplotě 30-31°C v nerezových nádržích po dobu 15dní, s častými přečerpávání tanku pro optimalizaci uvolňování polyfenolů do vína. 

Zrání: 24měsíců v sudu a rok v lahvi

jeden rok v barikových sudech Allier a následující roky ve větších sudech o objemu 2 000 - 3000litrů. Poté je víno nalahvováno pro následné zrání v lahvi dalších 12měsíců.  

Oblast LA ROSA 

La Rosa je v srdci Fontanafredda, nejhistoričtější a nejreprezentativnější vinice Fontanafreddy. Své jméno má podle Bella Rosina a není náhoda, že tento pás země bohatý na písek, vápenec a modrou opuku typický pro Serralungu připomíná květinové vůně růže. Hluboké, dlouhé a teplé Barolo.


VÍNO BAROLO: Toto je podle definice velkého italského vína, které se vyrábí výhradně z hroznů Nebbiolo. Barolo víno pochází z vesnice ve stejnojmenné vesnici Langa několik kilometrů jižně od Alby. Nyní se vyrábí v jedenácti „obcích“ nebo na vesnických územích, které se nacházejí na malebných kopcích Langa formovaných staletím pěstování révy a dominují jim středověké hrady - včetně vlastního Barola. Díky zemědělskému géniovi hraběte Camilla Benso z Cavour (který byl také prvním italským předsedou vlády) a díky intuici Giulie Colbert Falletti, posledního markýzy z Barola, se víno Barolo začalo vyrábět zhruba v polovině 19. století. Toto víno, obzvláště bohaté a harmonické, se stalo nejlepším velvyslancem Savoy Family, který zastupuje Piemont na všech královských dvorech v Evropě. Spolu s Barbaresco vidělo Barolo v průběhu 20. století vzestup mnoha sdružení ve svůj prospěch, počínaje „Pro-Barolo“ a vrcholící založením Konsorcia a přisuzováním DOC  a poté DOCG statusu a nakonec v 2005, kontrolní plán pro certifikaci požadovaný Evropskou unií. Tyto podmanivé vlastnosti vedly šlechtu 19. století k tomu, aby jí dala titul „král vín a víno králů“.

Barolo musí být ponecháno  po dobu nejméně tří let, z nichž jeden a půl musí být v dubových sudech. Pokud se zrání prodlouží o pět let, víno získá titul „Riserva“.

Vinice pro oblast Barolo DOCG jsou  La Morra, Monforte, Serralunga d’Alba, Castiglione Falletto, Novello, Grinzane Cavour. Verduno, Diano d’Alba, Cherasco a Roddi.

Barva  vína je plná a intenzivní granátově červená a vůně jsou ovocné i kořeněné. V nose i v ústech jsou přítomny červené bobule, třešně v likéru a džem, spolu s růžemi, vybledlými fialkami, skořicí, pepřem, muškátovým oříškem, vanilkou a občas lékořicí, kakaem, tabákem a kůží.

Jedním z posledních a nejdůležitějších výzkumů Barolo bylo shromáždění „cru list“ nebo dalších geografických definic a jejich zahrnutí do disciplinárních předpisů v roce 2010.

 

 

Parametry

Parametry produktu  Barolo Cru, DOCG , 2006, Vigna La Rosa , Vinařství Fontanafredda , 14%, 0,75l

Odrůda:
Nebbiolo
Oblast:
Piemonte
Ročník:
2006
Cukr:
Obsah alkoholu:
14%
Barva:
Červené
Objem láhve:
0,75l
Doba zrání
24 měsíců
Druh dřeva
dubové sudy

Soubory ke stažení

Odkazy a videa

Komentáře

Hodnocení

0

Hodnotilo 0 uživatelů

5
4
3
2
1

Články