Italské bublinky Prosecco v číslech a zajímavostech

Italské bublinky Prosecco v číslech a zajímavostech
Je až překvapující, že pouze 25 % Prosecco se prodá v Itálii a 75 % jde na export. Kam nejvíce proudí těch 440 milionů lahví ročně?

Trocha historie

Podobně jako ve Francii, kde dává vinařská oblast název významnému vínu a svoji tvář, je tomu i v Itálii. Oblast Prosecco propůjčuje jméno významnému vinu, které je oblíbené po celém světě a zřejmě i u Vás doma.

Prosecco je název vína a základem tohoto vína je odrůda Glera, která se v Itálii pěstuje více než 300 let.

Historicky nejvýznamnější oblastí je Connegliano Valdobiadene. První zmínky o této vinařské oblasti jsou už od roku 1772.

Důležité informace

  • Oblast se nachází 50 km od Benátek a 100 km od Dolomit.
  • Jedinečné mikroklima — průměrné roční teploty 12,3 °C a pravidelné větry, které přispívají k dosoušení hroznů od vydatných dešťů.
  • Průměrné roční srážky činí 1250 mm.
  • Nadmořská výška vinic je mezi 100 až 500 metry nad mořem.
  • Vinice vždy orientované od východu na západ.

Proč je tato oblast tak významná? 

Jsou to tři důležité faktory: příroda, historie, kultura.

Víte kolik hodin práce vynaloží vinař průměrné na 1ha vinice? Je to 600 hodin tvrdé práce...

Bude Vás zajímat

  • 2.1 miliard obrat v EUR v kategorii Prosecco DOC v roce 2017
  • 440 milionů lahví v roce 2017

Kam nejvíce proudí těch 440 milionů lahví ročně?
 

Je až překvapující, že pouze 25 % Prosecco se prodá v Itálii a 75 % jde na export.

Proč je tomu tak?

S největší pravděpodobností je to tím, že Italové v každém regionu dávají přednost vínu, které se pro tu danou oblast pěstuje. A tak na Sicílii je to Grillo, v Kampánii je to Falanghina, v Marche je to Verdicchio, v Piemonte je to Gavi, na Sardinii je to Vermentino, v Emilia Romana je to Lambrusco, v Trentino je to Trento DOC a v Abruzzo je to Pecorino.

Jaký je rozdíl mezi Prosecco (metoda autoclave) a šumivé víno s označením metodo classico?

Shodně u obou produktů dojde k ručnímu sběru, následné selekci hroznů, odstranění stopek a následuje jemné lisování hroznů.

První fermentace probíhá v nerezovém tanku, kde se přidané kvasinky s přítomností cukru ve šťávě přeměňují na alkohol a CO2.

Další krok, což je 2. fermentace je odlišný. U Prosecco vzniká ve speciálním tanku zvaném autoclave, kde přidáním dalších selektivních kvasinek dojde ke spuštění druhotného kvašení a vytvoření perlení.

U metodo classico tento proces již probíhá v lahvi a tudíž i délka je odlišná od typu produktu: 18 až 36 měsíců. Poté vzniká víno pro náročnější spotřebitele, kteří si na kvalitu rádi počkají.

Regiony

  • Prosecco DOC — 556 comuni (9 oblastí mezi regiony Veneto a Friuli)
  • Prosecco DOC Treviso — 95 comuni
  • Colli Asolani DOCG — Prosecco Superiore — 17 comuni
  • Connegliano Valdobiadene DOCG Rive — Prosecco Superiore — 15 comuni
  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG 106 hektarů (velmi malý mikro region)

 

Odeslat článek známému   Vytisknout