Správný výběr grappy
Poradíme Vám, jak se orientovat při správném výběru grappy.
Grappa Chardoonay pochází z hroznů pěstované v oblasti Val di Cembra, známé oblasti, kde se Chardonnay pěstuje pro výrobu vína Trento DOC. Ve vůni se vyznačuje tóny bílých květů a červeného ovoce s balzamikovými tóny a aromatickými bylinkami. Grappa je harmonická, elegantní.
TEPLOTA PODÁVÁNÍ: mezi 12° a 14°, během léta se doporučuje ještě nižší teplota
Doporučujeme podávat jako digestiv, případně během dne jako café coretto (espresso a 2cl grappa bianca).
Odrůdové složení: Chardonnay
Oblast: Trentino,
Kategorie: grappa bianca, grappa giovane
Cukr: suché
Alkohol: 40 %
Odrůda Chardonnay
Tato odrůda pochází z Burgundska, do Trentina se dostala kolem 1875 a do San Michele v Adiži na počátku roku 1900, kde zakotvila v oblasti Lavis. Je považována za "původní osvojenou odrůdu", primárně byla označována za " Burgundské bílé", následně je zapsána do státní odrůdové knihy v roce 1978 pod názvem Chardonnay.
GAIERHOF – CHARDONNAY - hrozny pocházejí ze středních a vysokých svahů severního Trentina využívajíc vedení jednoduché trentinské pergoly a vedení Gouyot. Pěstují se ve středně aluviálních půdách. Fermentace probíhá při kontrolované teplotě s použitím vybraných kvasinek, po dobu asi 10 dnů, následuje zrání v nerezu. Čerstvost a elegance jsou charakteristickými znaky tohoto vína, jehož vůně je zřetelně ovocná a jemná.
ODRŮDA:
Je charakteristická poměrně malým kompaktním a válcovitým hroznem, se žluto-oranžovou bobulí, se šťavnatou dužinou a neutrální chutí. List má typický, žilnatinou ohraničený, řapíkový výkroj.
ůvod odrůdy Chardonnay je ve Francii v oblasti Bourgogne. Dodnes je v tomto regionu nejvyýznamější bílou odrůdou a vyrábí se z ní nejaristokratičtější vína světa. Dokonce i své jméno má podle vesničky v kraji Bourgogne - Chardonnay, která však čítá jen necelé dvě stovky obyvatel a leží přibližně třicet kilometrů severně od města Macon.
Z DNA analýzy prokázaly, že Chardonnay je přírodním křížencem odrůd Pinot Noir x Gouais Blanc (Heunisch) a je blízkým příbuznám odrůdy Pinot Blanc. Chardonnay patří do rodiny burgundských odrůd.
Chardonnay je natolik námý pojem, že se synonyma používají ojediněle.
Víno z odrůdy Chardonnay mají neobyčejně bohatou paletu vůní a chutí, stejně tak jako stylů vinifikace a možností využití v gastronomii. Chardonnay se většinou vyrábí jako tiché suché víno, popřípadě v kategorii šumivých vín jako brut. Varianty se zbytkovým cukrem jsou poměrně ojedinělé. Velmi dobře se Chardonnay hodí pro zrání, nebo dokonce fermentaci v dubovém sudu.
Barva vín z odrůdy Chardonnay bude závislá na způsobu zpracování, zrání a věku vína. Mladá vína jsou světlejší barvy se zelenkavými odlesky. Při zrání v sudu či u starších vín se projevují tóny citrónově žluté, odstíny či slámová barva.
Vůně Chardonnay se typicky projevuje ovocnou vůní připomínající citrusové plody, sadové ovoce nebo exotické plody. Velmi často se v aromatickém projevu objevují tóny květů, ale i rostlinné vůně, travnaté či kořenité a dřevnaté aromatické tóny.
Zdroj Wine & Degustation červen 2014r je odrůda pěstována v Toskánsku, hlavně v oblasti Maremma Toscana. Nyní začíná být tato francouzská odrůda využívána i v Itálii díky svým velmi zajímavých výsledkům v kvalitě vína. Viogner je odrůda, která má velký potenciál vyprodukovat tělnatá vína s jemných charakterem. Viogner má v porovnání s odrůdou Chardonnay více přírodních tónů obsahujících znaky broskví, hrušek, fialek a příjemnou mineralitu.
Hodnotilo 0 uživatelů
Pokud jste starší 18 let, klikněte na "Ano"